Vi bygger  bro

mellom folk, forskning og fremtid

Balansen mellom menneske og natur er avhengig at vi stiller de riktige spørsmålene og samarbeider om løsningene.

Tingvoll økopark er et samlingssted der bærekraft, forskning og fremtid står i sentrum.

Her finner du inspirerende og tankevekkende attraksjoner og arrangementer med ledende fagfolk fra mange ulike fagfelt fra både inn- og utland.

Vi har som oppgave og formidle forskning og kunnskap som er viktig for å bevare velferdssamfunnet, samtidig som vi tar vare på natur, klima og miljø.

Tingvoll Gard (i midten av bildet) er et levende laboratorium med et unikt forsknings- og fagmiljø. Her er drives det i tillegg til forskning økologisk melkeproduksjon og anlegg for biogassproduksjon som brukes til forskning. Foto: Vegard Botterli

Stort forskningsmiljø på et lite sted

Lille Tingvoll er kanskje ikke det første stedet man tenker på når man hører ord som forskning eller vitenskap. Her står fremtidens matproduksjon og bærekraftig utvikling i sentrum. Forskere, rådgivere, bønder og studenter jobber side om side for å utvikle løsninger som gagner både mennesker, dyr og natur.

Vi utforsker blant annet:

  • Økologisk landbruk

  • Fornybar energi

  • Sirkulærøkonomi

  • Bærekraftig naturforvaltning

  • Viltforvaltning

  • Dyrevelferd

Vitenskap og tradisjoner

Husdyr som sauen har gitt oss mat og klær produsert på lokale ressurser i årtusener. Den vedlikeholder også landskapet og utmarka som vi er så glade i å ferdes i. På Tingvoll forskes det på dyrevelferd og hvordan man skal ta vare på disse verdifulle tradisjonene og ressursene i vårt moderne samfunn.

Det hele startet med økologisk landbruk på 1980-tallet. Dette er en tilnærming til matproduksjon som kombinerer vitenskap og tradisjonell kunnskap for å skape produktive, bærekraftige, og robuste landbrukssystemer. Forskere ser på hvordan man kan bruke naturens egne prosesser og sykluser til å forbedre jordhelse, øke biologisk mangfold, og redusere avhengigheten av kunstige innsatsfaktorer som kunstgjødsel og pesticider.

Fornybar energi

Kufjøsen til venstre og forskningsreaktoren for biogass til høyre i bildet. NORSØK har drevet forskning på biogass og andre fornybare energikilder som solceller eller flisfyring i en årrekke.

Tingvoll er hjem til innovative prosjekter innenfor fornybar energi og klimatilpasning. Her tester forskere ut hvordan lokalsamfunn kan bli mer selvforsynte og redusere sitt karbonavtrykk gjennom bruk av lokale energikilder som biogass eller solenergi. Disse prosjektene gir verdifulle innsikter i hvordan vi kan bygge en mer bærekraftig fremtid basert på lokale ressurser.

Forsker Erling Meisingset med en bedøvd hjort som skal radiomerkes for å kartlegge dens vandringer. Foto: NIBIO Tingvoll

Den grenseløse naturen

Vi er avhengige av å kunne følge nøye med på naturen over lengre tid for å skjønne hva som skjer. Ville dyr som hjort og elg kan vandre over store avstander, og representerer både en ressurs for jegere og friluftsfolk. Men også et potensielt problem for skogeiere og bønder som får avlingene sine oppspist.

Forskere ved NIBIO Tingvoll har gjennom mange år samlet enorme datamengder om hjortens bevegelser som brukes av mange forskere i både inn- og utland for å forstå mer om de villa dyra.

Du kan til og med følge hjorten på mobilen!

Dyra bryr seg ikke om grenser på et kart. Derfor må vi mennesker følge med og tilpasse oss dyras vandringer når de endrer seg.

Dyrke mat med gjødsel av fiskerester og tang

Seniorforsker Anne-Kristin Løes med rester etter fisk og tang. På Tingvoll har man testet ut disse reststoffene som gjødsel i landbruket, med gode resultater.

Visste du at rester etter produksjon av skalldyr, fisk og tang inneholder næringsstoffene som planter trenger for å vokse? Og at vi har enorme mengder med disse restene som vi kan bruke til å lage mat av om vi bare velger å bruke det.

Mye av gjødselen vi bruker i dag kommer fra gruver der mineraler graves ut fra jorda. Før eller siden blir det tomt på samme måte som med olje og andre fossile drivstoff. Det betyr at vi må finne gjødsel som er fornybar.

Norsk senter for økologisk landbruk leder an i dette arbeidet i Norge, med en rekke forskningsprosjekter innen emnet.

Hvordan bevare sårbar natur for fremtidige generasjoner?

Norge er et langstrakt land med store forskjeller i befolkning og naturtyper. Hvordan sørger vi for at alle drar i samme retning for å bevare viktig og sårbar natur i alle landets 357 kommuner?

Dette forsøker fagfolka i SEBAN (Senter for bærekraftig areal- og naturforvaltning) å finne ut av. Dette er det siste skuddet på stammen av fagmiljøer på Tingvoll.

Det er nemlig kommunene over hele landet som sitter på mesteparten av makten til å forvalte denne naturen.

Utfordringen er at naturforvaltning er svært ressurskrevende og komplisert. Noe som gjør det krevende for mange kommuner, som allerede har mange oppgaver som skal løses av få mennesker. SEBAN består av fagfolk innen blant annet naturforvaltning, biologi og landbruk. De jobber sammen med kommunene der de er for å kartlegge og identifisere sårbar natur og sørger for at kommunen har den informasjonen som trengs for å gjøre gode valg.

Et åpent og inkluderende sted

Men det som kanskje gjør forskningsmiljøet på Tingvoll mest unikt, er det åpne og inkluderende miljøet. Her er dørene alltid åpne for de som er nysgjerrige. Skoleklasser, lokale bønder, fagfolk, familier og besøkende fra inn- og utland inviteres inn for å lære, dele kunnskap og bli inspirert. Her er det en sterk tro på at de beste løsningene oppstår når ulike perspektiver møtes.

Forskningsmiljøet på Tingvoll er et eksempel på hvordan et lite samfunn kan ha en stor innvirkning. Med sin kombinasjon av innovasjon, samarbeid, og respekt for naturen viser de vei mot en mer bærekraftig og rettferdig verden. Men nysgjerrighet, en dæsj lidenskap og engasjement skaper man positiv endring uansett hvor liten man er.

Fagmiljøene på Tingvoll består av: